Dugometražni dokumentarni film „Oblak“


Redatelj, scenarist i producent: Miroslav Sikavica
Snimateljica i montažerka: Iva Kraljević
Produkcijska kuća: Fade In
Koprodukcija: Zagreb film
Koproducent: Vinko Brešan
Oblikovanje tona: Dubravka Premar, Gordan Fučkar
Trajanje: 78'


Kontakt za distribuciju i prikazivanje : office@fadein.hr , inja@restarted.hr

Trailer filma Oblak

The Cloud_official trailer from FADE IN on Vimeo.

 

Ako me želite vidjeti, probudite se ranije, zaškiljite malo. Možda nas primijetite. Ima nas više nego što mislite“


O FILMU
Premlaćivanje zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18) i njegova posljedična smrt 2008. godine te višemjesečna potraga za maloljetnim počiniteljima– potresli su hrvatsku javnost i potaknuli dotad neviđenu građansku kampanju otpora eskalaciji vršnjačkog nasilja.
Otad njegovi roditelji, djevojka i prijatelji pokušavaju nastaviti živjeti u ispražnjenom svijetu.
Oblak je intimna priča o traumatičnom gubitku– sina jedinca, najboljeg frenda, prvog dečka. Dugometražni dokumentarni  film koji u rasponu od godinu dana nakon Lukine smrti prati njegove najbliže u svagdanjoj borbi s bijesom, tugom i razočarenjem, vlastitom tjeskobom i uspomenama na njega. Istovremeno to je i priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu.

 

IZ MEDIJA:

Film „Oblak“ osvojio je nagrade:
21. Dani hrvatskog filma
Za najboljeg producenta Producent: FADE IN
Za najbolju montažu Montažer: IVA KRALJEVIĆ
10. Liburnia Film Festivala 
Najboljim filmom 10. Liburnia Film Festivala žiri u sastavu Petra Seliškar, Srđan Šarenac i Maša Drndić proglasio je dokumentarac OBLAK redatelja Miroslava Sikavice u produkciji Fade In-a i Zagreb filma.
Više o dodijeljenim nagradama pogledajte:
http://dhf.sczg.hr/?p=836
http://www.liburniafilmfestival.com/Novosti/Oblak-i-Kralj-pobjednici-10.-LFFRazgovori s autorom, Miroslavom Sikavicom https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

Miroslav Sikavica zabilježio je najteže trenutke obitelji, prijatelja i bivše djevojke Luke Ritza, s kojima je proveo više od godinu dana nakon Lukina stradanja, snimajući potresnu svakodnevicu suočavanja sa smrću voljenog sina i prijatelja.
Bio je s Lukinim roditeljima u trenutku telefonskog poziva kojim je, nakon mjeseci agonije, policijski službenik priopćio roditeljima da su pronašli ubojice njihova sina. Bio je s njegovim prijateljima na posmrtnoj proslavi Lukina rođendana, samo godinu nakon što su ga u istoj prostoriji slavili s nasmijanim Lukom.
Sikavičina kamera snimila je i Lukine znance koji su cijeli grad oblijepili fotorobotom njegova ubojice, u ganutljivom pokušaju da natjeraju policiju da napokon uhvati bjegunca.
Zahvaljujući snažnom dokumentarističkom instinktu i očito velikom uloženom vremenu, "Oblak" Miroslava Sikavice dosad je najpotpuniji prikaz života Luke Ritza, koji prvi put prikazuje njegove roditelje kao obične, male ljude koji samo žele preboljeti svoj gubitak. A njega kao inteligentnog, hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi, koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara.
više:  http://www.vecernji.hr/kultura/luka-ritz-htio-je-biti-rock-zvijezda-ili-komunisticki-revolucionar-clanak-338307

Kako ste došli na ideju snimiti dokumentarac o Luki Ritzu? Negdje sam pročitao da vas je ta priča dirnula i zbog toga što imate neke sličnosti s Ritzom.
- Iako su od tada prošle više od tri godine, još mi je u živom sjećanju prvi novinski tekst koji sam pročitao, a da se u njemu spominje Lukino ime, “Posljednji ispraćaj umjesto veselja zbog mature”, o tuzi i šoku Lukinih kolega kojima se sprovod poklopio s pisanjem mature, s potresnom fotkom mladića u crnoj odjeći kako bespomoćno čuči naslonjen na zid Krematorija s bijelom ružom u ruci. Zatim je Miljenko Jergović javno progovorio o izostanku osjećaja građanske solidarnosti i slučaj Luke Ritza povezao sa sarajevskim srednjoškolcem Denisom Mrnjavcem, kojeg su nekoliko mjeseci ranije u tramvaju nasmrt izbola trojica vršnjaka koje nije poznavao. Taknuo me i emotivan post “Svi smo mi Luka Ritz” u kojem revoltiran bloger piše o napadu na Luku kao o napadu na sve nas: o smrti cijelog jednog načina odrastanja novozagrebačkih klinaca - bezazlenog muvanja po kvartu, parkovima i klupicama iza zgrade. Mogao sam samo suosjećajno zavapiti: ‘Hej, i ja sam tako odrastao!’ Drugo, u to vrijeme, moj je Toma imao oko šest mjeseci. Bio sam novopečeni tata, sretan i uzbuđen, ali, istovremeno, i totalno u frci kako odgojiti vlastitog klinca u današnjem netolerantnom, agresivnom društvu, gdje je empatija endemska kategorija. Osjetio sam se prozvanim.

Je li bilo teško raditi na tako osjetljivoj priči?
- Teško je raditi film o glavnom junaku koji nije živ, a još je i tragična žrtva. Lako vas zavara ta situacija, navuče na tanak led i patetiku. Kako napraviti film o super tipu i nepravednoj smrti, a izbjeći patos. Kako uspješno ekvilibrirati na toj tankoj žici kad radiš film o nekome koga više nema, a sve je još jako svježe, bolno i ispunjeno emocijama. U startu je to bila teška, ali izazovna situacija.

http://www.jutarnji.hr/miroslav-sikavica--luka-ritz-nije-bio-slucajna-zrtva--ubilo-ga-je-ovo-drustvo-/982851/

Uglavnom ste se vrtjeli u začaranom krugu intime i tuge Lukinih najbližih, a vrata koja vode do šireg društvenog konteksta gdje se treba postaviti veliki upitnik i uskličnik borbe protiv maloljetničkog nasilja, klimavosti državno-pravnog aparata te odgoja mladih na mikro planu, ostala su zatvorena. Zašto?
Zato što me kao autora ne zanimaju informacije, nego emocije, odnosno psihologija, a ne sociologija. Ne zanima me fenomenologija nekog slučaja, nego zbiljska drama koja se odvija iza nečijih vrata. Mene zanimaju mali, obični ljudi, a ne sociolozi, novinari, liječnici, odvjetnici i sl. Slučaj Luke Ritza je bio medijski vrlo dobro praćen i o njemu i o njegovim napadačima se puno pisalo. Kao, uostalom, i o maloljetničkom nasilju. Uglavnom jalovo i loše. Svatko ima o tome neki tobože važan stav, a nitko nije u stanju nešto konkretno napraviti. Uostalom, ne volim preuzetne dokumentarne filmove, senzacionalistički pristup, ni glagoljive, a isprazne komentatore. Ostavljam prostor nekome drugome da napravi film o “uskličniku borbe protiv maloljetničkog nasilja”. Mene više zanima dječak Luka i njegov svijet, a manje njegov medijski dvojnik.


http://www.moj-film.hr/novosti/pregled/filmovi-i-glumci/intervju-miroslav-sikavica-nije-lako-snimiti-dokumentarac-o-osobi-koje-vise-nema/http://www.tportal.hr/showtime/film/153867/Za-roditelje-Luke-Ritza-nema-sretnog-kraja.html
http://www.glasistre.hr/istra/vijest/350162
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac461.nsf/AllWebDocs/Osobne_i_drustvene_drame
http://www.zagrebonline.hr/zff-oblak-filmski-oprostaj-od-luke-ritza/
http://www.moj-film.hr/novosti/pregled/premijere-i-red-carpet/zagreb-film-festival-gledali-smo-oblak/
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gifhttp://www.fpzg.unizg.hr/index.php?q=/novosti/novosti/fade-in-na-fpz-u-gostovanje-miroslava-sikavice---redatelja-i-scenarista-dokumentarnog-filma-oblak
pdf iz Slobodne Dalmacije.

   

  

www.savjetovaliste.hr