Studenti novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osvojili prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Emisija studenata novinarstva „CRO ID: Who are we? Tko smo mi?“ osvojila je prvo mjesto u kategoriji edukativnog videa na međunarodnom natjecanju BEA Festival of Media Arts u SAD-u. Na emisiji Cro ID radilo je dvanaest studenata Fakulteta političkih znanosti koji su zasluženo dobili priznanje za svoj rad prezentacije Hrvatske u svijetu i pojedinih odrednica njenog identiteta. Čestitamo! Video možete pogledati na VIMEU http://vimeo.com/album/2025688/video/45574720

U petak 16. studenog 2012. godine u 10,30 sati u Starogradskoj vijećnici, Ulici sv. Ćirila i Metoda 5, dodjeljena je nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrada se dodijeljuje učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Dobitnice nagrade "Nasilje nije hrabrost" 2012

Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije
- vodeći školski Volonterski klub značajno je pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti koje Prva gimnazija tradicionalno njeguje - senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Dobila je nagradu škole "Najvolonter" za 2011., a Volonterski klub nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Škola - prijatelj zajednice". Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica u suradnji s Crvenim križem, posjeti i Božićni koncert u domu za starije osobe u Sesvetama i Brezovici, posjet i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze, aktivno sudjelovanje u 18. tradicionalnoj humanitarnoj akciji Prve gimnazije "Kap dobrote"...). Uzornog je vladanja, savjesna i odgovorna, promiče toleranciju, međusobno poštovanje i pomaganje te stvara pozitivno i miroljubivo ozračje kako među učenicima škole tako i u široj zajednici.

Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino
- izdvaja se izvanredno razvijenim socijalnim vještinama i velikim zalaganjem za nenasilno rješavanje sukoba prihvaćajući i poštujući različitost. Znatno je pridonijela uspješnom djelovanju skupine učenika "Spajalice" educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, rado i često pomažući i provodeći humanitarne akcije, uz savjesno i odgovorno ispunjavanje školskih i drugih preuzetih obveza. Koliko se god učitelji trudili, ne mogu stvoriti tako dobro ozračje u razredu kao pozitivno usmjeren učenik.
Svestrana odlična učenica (uz redovni školski program uči njemački jezik kao izborni i španjolski jezik, uključena je u dodatni rad iz biologije, članica je dramske grupe, trenira odbojku, vodi školske svečanosti) preostalo slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

http://www.skupstina.zagreb.hr/default.aspx?id=808
http://zg-magazin.com.hr/nasilje-nije-hrabrost-nego-kukavicluk/
http://www.ezadar.hr/clanak/dodijeljene-nagrade-luka-ritz-nasilje-nije-hrabrost
http://www.srednja.hr/Novosti/Hrvatska/Dodijeljene-nagrade-Luka-Ritz-Nije-svaki-govor-o-nasilju-borba-protiv-njega
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Nagrade-Luka-Ritz-ucenicama-Pauli-Kadic-i-Mariji-Gasparovic
http://dalje.com/hr-zagreb/nagrade-luka-ritz-dodijeljene-pauli-kadic-i-mariji-gasparovic/450864

Dvadesetdvogodišnja Karlovčanka fotografijom osvaja New York
Više o tome ovdje.

Dominik Pintur: Vožnja BMX-om je ekstremna i uzbudljiva

Pogledajte ovdje.

Stjepan i Dominik dobitnici Nagrade Luka Ritz za 2011.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dodijelili su Nagradu Luka Ritz 'Nasilje nije hrabrost' Stjepanu Mrganiću i Dominiku Bartoloviću. Više o tome pročitajte ovdje.

Skočili pred vlak i spasili bračni par

Hrabri, plemeniti i humani, takvi su osječki srednjoškolci Matea Pranješ (15) i Kristian Mijoč (15), koji su, izlažući se opasnosti po vlastiti život spasili od sigurne smrti pred jurećim vlakom stariji bračni par. Više o tome pročitajte ovdje.

Učenici 8.e razreda i Ivona Farkaš dobili državnu nagradu "Nipetnišest " u kategoriji za grupno i individualno humano djelo

U petak 29.10.2011. predstavnici 8.e Ivona Farkaš, Stjepan Đanić, Ana Suk, Monika Vuzem, Sara Bušljeta, Lucija Brodar i razrednica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice krenuli su put Zagreba sudjelovati na svečanoj dodjeli nagrada "Nipetnišest" za grupno i individualno humano djelo Plavog telefona u kazalištu "Gavella" u Zagrebu. Više o tome pogledajte ovdje.

Ona je stroga, a svi je obožavaju. Najbolja hrvatska učiteljica: Svakoj generaciji dajem najviše 5 petica

VUKOVAR - Baš sam neki dan razmišljala o tome koji je moto moga rada u školi. Sjela sam i zapisala: U kušalicu ulijem znanje, volju i osmijeh. Tijekom sata prikupim učenička zrnca mladosti, želje i povjerenja. Dobro protresem i ponesem na sljedeći sat. Moja kušalica je sve veća, i sve punija. Ali mjesta još ima - kaže Lilijana Radobuljac, 41-godišnja profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru. Više o tome pročitajte ovdje.

Učitelj heroj s 'ruba svemira': Prenio je učenicima znanje i strast i od njih stvorio genije filmaše

ZAGREB - Među mladim ljudima koji na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studiraju montažu, režiju ili produkciju čak ih je šestero odraslo u Gunji, selu na istoku Slavonije, uz samu granicu s BiH. Svi su oni prve korake napravili u Studiju kreativnih ideja Gunja koji od 1995. djeluje u Osnovnoj školi "Antun i Stjepan Radić". Više o tome pročitajte ovdje.

 

 

 

   

  

www.savjetovaliste.hr