Osamnaestogodišnji maturant Luka Ritz tragično je stradao kao žrtva uličnog nasilja, a njegova je smrt ubrzo potakla snažnu reakciju javnosti, koja se očitovala kroz brojne prosvjede i koncerte protiv nasilja, javne debate i akcije, poput one Lukinih prijatelja koji su oblijepili Zagreb plakatima "Zagrebe, zašto štitiš ubojicu?". Posljedično, Lukina priča potaknula je male privatne reakcije, intimna, osobna djelovanja ljudi, koji su, možda prvi put, osjetili važnost građanske solidarnosti, osvijestili potrebu da nešto kažu i naprave, da budu uz roditelje i Lukine prijatelje. Postalo je posve jasno da smo svi mi -Luka Ritz.

Nešto se pokrenulo, Luka i njegova nepravedna žrtva potaknula je ljude na djelovanje, na reakciju, na bunt, na razmišljanje i suosjećanje. Činjenica prisutnosti bezumnog, eskalirajućeg uličnog nasilja postala je točka preokreta u svijesti o nasilju općenito, o onima koji postaju žrtve i o napadačima, o mladima ljudima koji mogu mijenjati svijet na bolje, ali i na gore, o onome što bi naše društvo trebalo biti i onome što zapravo jest. Jedan mladić duge kose i širokog osmijeha, energičan čovjek velikog srca, koji je volio i uvažavao ljude, sa svojom gitarom, svojim crtežima i pjesmama, životnom snagom, optimizmom, planovima i snovima postao je simbolom borbe protiv nasilja među mladima, ali i, riječima njegove prijateljice, "simbolom mira i nade".

Potaknuti podrškom koja do danas svakodnevno pristiže od poznatih, ali i potpuno nepoznatih ljudi, posebice onih koji traže i konkretan savjet i pomoć, budući da su se i sami našli u situaciji da im je dijete napadnuto, a s druge strane nepomirujući se s pasivnošću i neučinkovitošću sustava (nasilje među mladima i nadalje je tema broj 1), Lukini roditelji pokrenuli su inicijativu za utemeljenjem Savjetovališta za djecu, mlade i roditelje i obitelji.


www.savjetovaliste.hr